• podrska savetovanje psihoterapija psihoterapeut life coach coaching lajf kouc zivotni trener mentor terapeut iskustvo beograd online

    Savetovanje – Coaching – Life coach

Savetovanje

Terminom savetovanje obuhvaćeni su različiti terapijski postupci i modeli koji se odvijaju između dve osobe (terapeuta i klijenta) čime se pruža pomoć pojedincima i osobama iz njihove okoline za vlastiti napredak, lično odrastanje i bolje socijalno funkcionisanje.

S obzirom na usmerenje razlikujemo direktivno i nedirektivno savetovanje. Kod direktivnog savetovanja pažnja se usmerava ka promeni u ličnosti klijenta, dok se nedirektivnim savetovanjem pomaže klijentu da sam otkrije svoje potencijale, odnosno da, uz pomoć terapeuta, u najvećoj meri pomogne sopstvenom razvoju i sticanju identiteta. U socijalnom radu, to je popularna metoda koju koriste savetnici kako bi vodili pojedince, porodice, grupe – takvim aktivnostima, kao što su ukazivanje na alternativne mogućnosti, pomoć u formulisanju ciljeva i obezbeđivanju potrebnih informacija.

 

Coaching

Koučing (eng. coaching) je oblik razvoja u kome osoba koja se zove kouč (eng. coach) podržava učenika ili klijenta u postizanju određenog ličnog ili profesionalnog cilja pružanjem obuke i vođstva. Ponekad, koučing može značiti neformalni odnos između dvoje ljudi, od kojih jedan ima više iskustva i stručnosti nego drugi i nudi savete i smernice; koučing se razlikuje od mentorstva u fokusiranju na specifične zadatke ili ciljeve, za razliku od opštih ciljeva ili ukupnog razvoja.

Koučing podstiče i omogućava novi način razmišljanja i podržava primenu novostečenih znanja kroz konkretne akcije, kao i brže postizanje željenih ciljeva i rezultata. Cilj koučinga je lični i/ili profesionalni razvoj pojedinca preko trenutnih okvira. Više o tome možete pročitati na našoj početnoj stranici.

 

Tipovi koučinga

Predstavlja podršku ličnom razvoju pojedinca u bilo kom aspektu njegovog života – specifičnim ličnim projektima, poslovnim uspesima, promenama u životu pojedinca, odnosima koje gradi sa drugima, ciljevima koje želi da ostvari…

Životni trener (eng. Life coach) je termin koji se u ovom procesu neminovno javlja i predstavlja osobu koja poput terapeuta pomaže pojedincu u usklađivanju ličnih i poslovnih dešavanja u životu. Kao osnova koriste se dve društvene nauke, pre svega sociologija i psihologija i po potrebi sekundarne naučne discipline kao što su: ekonomija, trgovina, analitika, geopolitika i dr. Shvatanja su da 21. vek predstavlja pogodno tlo za razvijanje ličnog savetnika po pitanju životnih i poslovnih odluka.

Primenjuje se na različite oblasti poslovanja i ima za cilj razvijanje kompetentnije, efektivnije i produktivnije osobe. Klijenti su najčešće vlasnici kompanija, rukovodioci i menadžeri.

Izvor: Wikipedia

Problemi u komunikaciji
Nedostatak samopouzdanja
Životne krize, dileme i gubici
Anksioznost, depresija, brige i strahovi
Problemi u odrastanju mladih
Partnerski odnosi, krize, dileme i razvod

Ukoliko mislite da treba da radite na poboljšanju sopstvenog života, i rešili ste to sami sa sobom – na pravom ste mestu!

Sadržaj

Oblast rada Podrška vašem duhovnom (psihičkom) životu sastoji se od 4 zasebna dela (objašnjena ispod):

1. Opšti deo (optimalni način rada)
2. Komunikacija
3. Psihološka podrška i savetovanje
4. Poslovno savetovanje (optimalno upravljanje resursima)

Ostale dve oblasti rada možete videti prateći vezu ka našoj početnoj stranici.

Spisak termina

Klikom na naslov iznad željenog termina, možete doći do detaljnijeg pojašenjenja tog termina u okviru nekog od 4 dela ove oblasti rada:

Optimalni način rada

• Tačno pronalaženje i razumevanje vaših životnih potreba
• Optimalna organizacija vremena („živeti život punim plućima“)
• Uspešno projektovanje željene budućnosti

Komunikacija

• Trening (učenje) uspešne komunikacije /poboljšanje komunikacije/
• Rad na samopouzdanju (motivacioni trening)

Psihološka podrška i savetovanje

• Zajedničko prevazilaženje teških momenata u životu
• Profesionalna orijentacija
• Savetovanje mladih i odraslih kroz podršku
• Porodično savetovanje (poboljšanje odnosa između roditelja i deteta, kao i odnosa između parova u braku/vezi)

Poslovno savetovanje

• Poslovno savetovanje i reorganizacija poslovanja (optimalno upravljanje resursima)