• podrska savetovanje psihoterapija psihoterapeut life coach coaching lajf kouc zivotni trener mentor terapeut iskustvo beograd online

    Savetovanje – Coaching – Life coach

Savetovanje

Terminom savetovanje obuhvaćeni su različiti terapijski postupci i modeli koji se odvijaju između dve osobe (terapeuta i klijenta) čime se pruža pomoć pojedincima i osobama iz njihove okoline za vlastiti napredak, lično odrastanje i bolje socijalno funkcionisanje.

S obzirom na usmerenje razlikujemo direktivno i nedirektivno savetovanje. Kod direktivnog savetovanja pažnja se usmerava ka promeni u ličnosti klijenta, dok se nedirektivnim savetovanjem pomaže klijentu da sam otkrije svoje potencijale, odnosno da, uz pomoć terapeuta, u najvećoj meri pomogne sopstvenom razvoju i sticanju identiteta. U socijalnom radu, to je popularna metoda koju koriste savetnici kako bi vodili pojedince, porodice, grupe – takvim aktivnostima, kao što su ukazivanje na alternativne mogućnosti, pomoć u formulisanju ciljeva i obezbeđivanju potrebnih informacija.

 

Coaching

Koučing (eng. coaching) je oblik razvoja u kome osoba koja se zove kouč (eng. coach) podržava učenika ili klijenta u postizanju određenog ličnog ili profesionalnog cilja pružanjem obuke i vođstva. Ponekad, koučing može značiti neformalni odnos između dvoje ljudi, od kojih jedan ima više iskustva i stručnosti nego drugi i nudi savete i smernice; koučing se razlikuje od mentorstva u fokusiranju na specifične zadatke ili ciljeve, za razliku od opštih ciljeva ili ukupnog razvoja.

Koučing podstiče i omogućava novi način razmišljanja i podržava primenu novostečenih znanja kroz konkretne akcije, kao i brže postizanje željenih ciljeva i rezultata. Cilj koučinga je lični i/ili profesionalni razvoj pojedinca preko trenutnih okvira. Više o tome možete pročitati na našoj početnoj stranici.

 

Tipovi koučinga

Predstavlja podršku ličnom razvoju pojedinca u bilo kom aspektu njegovog života – specifičnim ličnim projektima, poslovnim uspesima, promenama u životu pojedinca, odnosima koje gradi sa drugima, ciljevima koje želi da ostvari…

Životni trener (eng. Life coach) je termin koji se u ovom procesu neminovno javlja i predstavlja osobu koja poput terapeuta pomaže pojedincu u usklađivanju ličnih i poslovnih dešavanja u životu. Kao osnova koriste se dve društvene nauke, pre svega sociologija i psihologija i po potrebi sekundarne naučne discipline kao što su: ekonomija, trgovina, analitika, geopolitika i dr. Shvatanja su da 21. vek predstavlja pogodno tlo za razvijanje ličnog savetnika po pitanju životnih i poslovnih odluka.

Primenjuje se na različite oblasti poslovanja i ima za cilj razvijanje kompetentnije, efektivnije i produktivnije osobe. Klijenti su najčešće vlasnici kompanija, rukovodioci i menadžeri.

Prava ishrana i oslobađanje stresa za vas
Problemi u komunikaciji
Nedostatak samopouzdanja
Životne krize, dileme i gubici
Anksioznost, depresija, brige i strahovi
Problemi u odrastanju mladih
Partnerski odnosi, krize, dileme i razvod

Ukoliko mislite da treba da radite na poboljšanju sopstvenog života, i rešili ste to sami sa sobom – na pravom ste mestu!

Sadržaj

Oblast rada Podrška vašem duhovnom (psihičkom) životu sastoji se od 4 zasebna dela (objašnjena ispod):

1. Opšti deo (optimalni način rada)
2. Nutricionizam
3. Komunikacija
4. Psihološka podrška i savetovanje

Ostale dve oblasti rada možete videti prateći vezu ka našoj početnoj stranici.

Spisak termina

Klikom na naslov iznad željenog termina, možete doći do detaljnijeg pojašenjenja tog termina u okviru nekog od 4 dela ove oblasti rada:

Optimalni način rada

• Tačno pronalaženje i razumevanje vaših životnih potreba
• Optimalna organizacija vremena („živeti život punim plućima“)
• Uspešno projektovanje željene budućnosti

Nutricionizam

• Režim ishrane pogodan za vas
• Saveti o dodacima ishrani (vitamini, minerali i drugi preparati)
• Profil stresa kome ste skloni (kako se najbolje osloboditi stresa)
• Vaše sklonosti ka karakternim osobinama uz stručno savetovanje kako raditi na njihovom poboljšanju

Komunikacija

• Trening (učenje) uspešne komunikacije /poboljšanje komunikacije/
• Rad na samopouzdanju (motivacioni trening)

Psihološka podrška i savetovanje

• Zajedničko prevazilaženje teških momenata u životu
• Profesionalna orijentacija
• Savetovanje mladih i odraslih kroz podršku
• Porodično savetovanje (poboljšanje odnosa između roditelja i deteta, kao i odnosa između parova u braku/vezi)